Tarinatori

Tähän keräämme tarinoita ja sattumuksia Puikkosten suvun vaiheista ja vaiheilta. Jos Sinulla sattuu olemaan hyviä kertomuksia tai muita jutun aiheita ja haluat muidenkin niistä tietävän, voit lähettää ne Caritalle sähköisellä postilla (puikkostensukuseura@gmail.com).

Jos juttusi ei ole sähköisessä muodossa, voit lähettää sen myös tavallisella postilla (Carita Puikkonen, Etelätie 22, 02710 Espoo).

****************************************************************************

Sivuja päivitetty 14.3.2024

AUNE LAIHIN ELÄMÄNPOLKU

Historiikin sukuseuran perustajajäsenestä on koostanut tytär Margareta Laihi.
Historiikki

EVAKON TIE

kirjoittanut Eero Puikkonen
muokkaus: Hannu Puikkonen

Tuvan sisälle, keskelle pirttiä oli viety bensapullo. Sitä tarvittaisiin jo seuraavana aamuna. Nostin reen kärryihin, se kysyi paljon voimia. Mutta minä, 14-vuotias, sain kuin sainkin sen kärryihin ja tein heinäkuorman päälle. Katselin autiota kylää, kylää, joka ennen oli ollut niin vilkas, täynnä elämää. Mieleeni iski kammo ja pakokauhu, täältä on päästävä äkkiä pois.

Kesä 1939 oli ollut lämmin. Rajakylien asukkaat tekivät arkisia askareita , mutta syksyä kohti levottomuus kupli kaikkien mielessä. Hermostuneisuus levisi myös naapurien, neuvostosotilaiden, toimista rajalla. Siellä oli suuret sotaharjoitukset kesällä. Nyt he tähystivät päivittäin rajan yli. Kuumailmapalloja nousi ilmaan ja lentokoneet tekivät rajaloukkauksia. Minun kotini Joentaan kylässä on vain viiden kilometrin päässä rajasta.  Lue koko tarina

  

KAHDEN TYTÖN EVAKKORETKI

Haastatteluista koonnut Risto Puikkonen
10.1.2013

Metsäpirtissä syntyneellä Aleksanteri Mikonpoika Puikkosella ja hänen puolisollaan Aina Maria Topiaantytär Vanhasella oli kolme lasta: Irja, Hilkka ja Erkki sekä kohdussa vielä syntymätön Aina Marian kuollessa munuaismyrkytykseen vuonna 1935. He asuivat tuolloin Äyräpäässä.

kahden_tyton_kuva.jpg

Silloisen tavan mukaan lapset annettiin lähisukulaisille. Irja, joka oli kuusivuotias, sai hoitajakseen äidin serkun Annamari Rättön. Hilkka, neljävuotiaana sai huoltajakseen äidin serkun Eeva-Stina Pölläsen. Erkki puolestaan kuoli kaksivuotiaana kuumetautiin.
Lue koko tarina

TAPATURMA Saaroisten aallonmurtajalla 1932oskari.jpg

Oskari Puikkonen työskenteli Saaroisten aallonmurtajan työmaalla mm. kraanan käyttäjänä. Alkuperäisistä muistiinpanoista leikkasin tähän pätkän, missä hän itse kertoo muistikuviaan tapaturmasta. 

Oskarin pojan tytär Carita

Tästä löydät kertomuksen

Tältä aallonmurtaja näytti vielä monien vuosien jälkeen vuonna 2008

JOENTAAN KYLÄ JAETTIIN KUUTEEN KANTATILAAN ISOSSAJAOSSA

Metsäpirtin sanomat 1999

KARJALAISISTA SUKUJUURISTA

Karjala -lehti 26.10.2017